Werken in het buitenland

Werken in het buitenland? Dit moet je regelen!

Altijd al eens van gedroomd om te werken in het buitenland? Ben je klaar met je studie of loopt je contract af op werk en heb je zin om iets anders te doen? Ga (tijdelijk) werken in het buitenland! Je zult hier geen spijt van krijgen.

Er komt veel bij kijken en voor velen is dit vaak een grote stap om te maken. Ik heb een aantal tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Kruip uit je comfortzone en maak je dromen waar. Wat heb je te verliezen?

Werken in het buitenland: De ervaringen van David

Zelf heb ik 5 maanden op het Griekse eiland Zakynthos gewerkt en 7 maanden op Aruba gewerkt. Beide waren mooie ervaringen en toch totaal verschillend.

Werken in het buitenland

Op Zakynthos werkte ik in een klein aparthotel met 9 suites als ontbijtkok, waarbij ik veel contact had met gasten van het hotel. Het was heel persoonlijk gericht en het voelde alsof ik bij een Griekse familie hoorde.

Op Aruba werkte ik in een restaurant dat gericht was op Amerikanen. Hier hebben we dagen gehad dat we iedere dag 140 gasten hadden Het was dus hard werken. Zeker als je bedenkt dat de meeste Amerikanen graag snel willen eten. De keuken was samengesteld uit 2 koks uit Peru, 3 koks uit Colombia, 1 kok uit Venezuela en 1 kok uit Nederland (ik).

Er werd in de keuken Engels, Spaans en Nederlands gesproken. In het begin was dit voor mij heel lastig, maar je went er snel aan en na een aantal maanden kon ik de meeste Spaanse vaktermen begrijpen.

Werken in het buitenland: Wat moet je regelen?

In een notendop zijn dit de zaken die je van tevoren moet regelen:

Werk zoeken in het buitenland

Niet geheel onbelangrijk om mee te beginnen is werk zoeken.

Wat zijn je ambities en is het realistisch om jouw werk in het buitenland uit te voeren? Bedenk eerst voor jezelf wat je wilt. In het toerisme is vaak veel werk te vinden, denk aan het begeleiden van excursies of in een restaurant, hotel of barretje werken. Zoek bedrijven op en stuur ze een open sollicitatie. Wat ook helpt, is om een oproep in verschillende Facebookgroepen te plaatsen. Veel lokale mensen zijn behulpzaam en hebben goede tips.

Wees realistisch en maak goede afspraken

Zodra je eenmaal je werk hebt, kun je beginnen met het zoeken naar een woning.

Vraag of je werkgever je kan helpen of iets weet. Wees realistisch en verwacht niet dat je in een villa kunt zitten voor een mooi prijsje. Maar een prima huisje met privacy en een keuken is zeker mogelijk.

Je bent tenslotte bereid om voor hen te komen werken, dus vaak willen ze je wel helpen. Anders kun je op Google vaak veel vinden en anders wederom een oproep in een Facebookgroep plaatsen. Zorg altijd dat je goede afspraken maakt en dat er dingen op papier staan, zodat je de afspraken kunt aantonen mochten er problemen zijn.

Mijn huis op Aruba had ik via een Nederlandse bemiddelaar geregeld. Zij had een contract opgesteld:

Werken in het buitenland

Sluit een goede verzekering af

Mijn tip is om een goede reisverzekering te nemen en hier zeker niet op te besparen. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Het ligt eraan hoe lang je van plan bent om te blijven. Er zijn reisverzekeringen die gespecialiseerd zijn in reisverzekeringen voor een langere periode. Zelf had ik mijn reisverzekering via Joho geregeld. Bekijk goed wat je risico’s zijn i.v.m. je werk en sluit eventueel aanvullende verzekeringen af.

Uitschrijven uit Nederland bij werken in het buitenland of niet?

Mocht je voor een langere tijd weg willen blijven of weet je niet of je nog terug naar Nederland wilt, dan is het verstandig om je uit te schrijven. Als je je eenmaal uitschrijft uit Nederland heb je ook geen recht meer op je Nederlandse zorgverzekering. Hiervoor heb je dus een goede reisverzekering nodig, aangezien het vaak even duurt voordat je een verzekering in het desbetreffende land kan krijgen. Mocht je voor minder dan 8 maanden in het buitenland werken, dan kun je je gewoon ingeschreven laten staan.

Verdiep je in het land

Bekijk altijd hoe lang je in het land mag blijven. Dit kan per land verschillen, check daarom goed wat de regels zijn van het land waar je wilt verblijven. In sommige landen mag je met een werkvisum 3 jaar verblijven, in andere landen mag je een half jaar verblijven. En in sommige landen heb je een visum nodig.

Pak het slim aan

Tot slot ga je natuurlijk je vliegticket boeken! In sommige landen moet je kunnen aantonen dat je het land verlaat. Maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt dus wil je liever een enkele reis boeken. Je kunt natuurlijk de gok nemen dat je niet gecontroleerd wordt. Maar dit is niet verstandig, want je kunt er mee in de problemen komen.

Je kunt ook een retourtje boeken en je terugvlucht niet pakken. Hierbij heb je altijd zekerheid dat je er bent en mocht echt alles tegen zitten, kun je altijd terug. Je kunt ook bijbetalen voor een flexibel ticket. Dan kun je de datum later nog aanpassen. Neem altijd de tijd voor het boeken van je vlucht, want de prijzen kunnen per dag veel verschillen.

Wees niet bang om te falen

Als laatste wil ik meegeven is dat het ook een kwestie van gewoon doen is. Niet al te veel nadenken over ‘wat als…’ Maar meer waarom niet? Je moet durven en willen doorzetten.

Er zitten veel voordelen aan vast. Je leert jezelf goed kennen. Je leert wat je belangrijk vindt in het leven en je verandert hierdoor vaak op een positieve manier. Je leert over de normen en waarden van een andere cultuur. Hierdoor ga je vaak anders tegen dingen aan kijken.

Je leert een hoop nieuwe mensen kennen. Wat ook echt een verrijking is, is dat je makkelijk andere talen oppikt. Dit is in het begin misschien lastig, maar zelfs als je geen talenknobbel hebt, kun je makkelijk andere woorden leren. Dit komt doordat je er dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Een ervaring in het buitenland staat altijd goed op je cv. Het toont aan dat je je makkelijk kunt aanpassen in een andere omgeving en dat je flexibel bent. Je hecht minder waarde aan vastigheid en je bent nieuwsgierig. Je kunt altijd terugkijken om een mooie herinnering en dat is niet voor iedereen weggelegd. Je maakt een hoop mee en je hebt altijd iets te vertellen.

Als laatste kun je ook heel erg genieten van je tijd in het buitenland. Voor mij voelde mijn vrije dagen altijd als vakantie door het heerlijke weer.

Werken in het buitenland
Geniet van je onvergetelijke ervaring!

Over de auteur

Foto van David Belt

David Belt

Mijn naam is David Belt, ik kom uit Leiderdorp en ik heb een voorliefde voor reizen. Dit heb ik vanaf jongs af aan meegekregen. Ik wil graag mensen inspireren met mijn reisblogs om stappen te maken in het leven. Ik heb in diverse landen gewerkt en ik heb al een aantal rondreizen gemaakt. Hier wil ik graag in de toekomst verder mee gaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *