De transsiberië express, bij wie staat hij niet op het wenselijstje? In dit artikel 5 tips om jouw transsiberië express tocht soepel te regelen.
De eerste mythe zullen we meteen ontkrachten: Nee, je koopt geen pas voor de transsiberië express en je kan dan uitstappen waar je wilt. Net als in Nederland koop je een kaartje tot je volgende bestemming, maar wel voor een specifiek tijdstip. Afhankelijk van het traject rijden er dagelijks meerdere treinen. Aangezien het bijna allemaal slaaptreinen zijn, koop je een kaartje voor een vaste plek.
En ja, een paar keer per week rijdt er een rechtstreekse, meer luxe trein van Moskou naar Peking (6 dagen) en Moskou naar Vladivostok (7 dagen) in een stuk. De(ze) treinen zijn te herkennen aan hun nummers (zie website seat61). Ze zijn niet per se sneller en aangezien ze aan 1 stuk doorrijden, komen ze soms op ongunstige tijdstippen aan als je ergens halverwege in- of uitstapt.
In Yeketarinburg komt de klassieke transmongolië trein vanuit Moskou bijvoorbeeld om 03.40 uur aan. Wij gaven daarom de voorkeur aan een reguliere intercity, dat op een christelijk tijdstip vertrok.
Hoe koop je een treinkaartje voor de transsiberië express?
Je hoeft geen dure reis te boeken via een Nederlandse touroperator, je kan alles zelf rechtstreeks kopen!
Treintijden en tickets zijn te vinden op de Russische website (ook een Engelse versie) rzd en hun app. Deze hoef je niet te printen. Eventueel is het handig om de digitale versie bij instappen te laten zien, maar in principe is het laten zien van je paspoort voldoende.
Je kan ook een kaartje kopen in het station, maar communicatie is erg moeilijk. Persoonlijk zou ik de voorkeur geven om online een kaartje te kopen, aangezien je dan ook makkelijk een plek kan kiezen en de prijsverschillen ziet. Zorg wel dat je je paspoortgegevens goed invult! Door een typo mocht ik bijna een trein niet in.
De treinkaartjes naar Murmansk had ik enkele weken vooraf al gekocht, volgens mij is dat wel goedkoper. Treinkaartje naar Yeketarinburg en Irkoetsk kocht ik een dag van te voren. 2 dagen naar Irkoetsk voor 2 personen bij elkaar bleek echter moeilijk, aangezien bijna alle bedden voor een gedeelte van de reis al waren geboekt. Uiteindelijk hadden we slechte plekken, maar wel bij elkaar. Op tijd/een paar dagen eerder boeken is dus aanbevolen! (al helemaal in hoogseizoen).
Welke plek kan je het beste boeken op de transsiberië express?
In alle treinen kan je kiezen uit een eerste klasse (met z’n tweeën in een coupe), tweede klasse (met z'n vieren in een coupe) of derde klasse (open wagon met 30 mensen).
1) Na het lezen van wat tips, kocht ik voor het eerste traject (heen en weer naar Murmansk) een bovenste bed in een coupe voor vier personen (tweede klasse, bovenste bed is goedkoper dan onderste).
Ik vond het geen succes aangezien je niet naar buiten kan kijken vanuit het bovenste bed. Overdag is het de bedoeling dat je op het onderste bed kan zitten. Dit hangt echter erg af van je medereizigers. Veel mensen slapen gewoon de hele dag. In het bovenste bed in tweede klasse kan je wel prima rechtop zitten en bij je voeteneinde had je een opbergvak.
2) Van Moskou naar Yeketarinburg (24 uur, 1dag en 1 nacht) kocht ik een kaartje voor derde klasse, onderste bed parallel (naast het gangpad) direct naast het waterpunt en wc.
Slechte keuze aangezien ik niet paste in het bed (en bij het parallel bed je zit tussen 2 muurtjes, bij een haakse bed kun je je voeten laten uitsteken in het gangpad) en iedereen de hele tijd langs liep voor wc, rookpauze ed. Wel had ik het geluk dat er niemand in het bovenste bed lag en overdag de zitplekken met tafeltje voor mij alleen had.
3) Van Yeketarinburg naar Irkoetsk (3 nachten, 2 dagen) konden we alleen 2 bovenste bedden bij elkaar vinden in de derde klasse. In de derde klasse kun je niet rechtop in het bovenste bed zitten en heb je ook geen uitzicht naar buiten.
Je moet geen last hebben van claustrofobie en lenig zijn om in bed te klimmen (in de tweede klasse had ik tenminste nog een trapje). Voordeel van bovenste bedden is dat niemand hier overdag bij komt zitten en je al je spullen en beddengoed kan laten liggen.
Helaas was de treinwagon bijna helemaal uitverkocht de hele rit en konden we overdag niet zomaar ergens anders zitten. Toen we de tweede dag niet zo goed overweg konden met onze onderste medepassagiers, hebben we maar een middag thee gedronken in de restauratiewagon.
Richting Azië hadden we wel het idee dat in de derde klasse alleen maar mannen in de derde klasse zaten. Sommige zagen eruit alsof ze rechtstreeks uit de gevangenis kwamen.
Conclusie: mijn tip zou zijn om een onderste bed derde klasse, haaks op het gangpad te boeken (soms duurder dan bovenste bed in tweede klasse). Bij meerdere dagen zou ik tweede klasse overwegen.
Welke service heb je aan boord van de transsiberië express?
Per wagon zijn er 2 wc's, een heet water tap, een vrouwtje dat schoonmaakt, kaartjes controleert en snacks verkoopt.
Ook regelt zij de verwarming in de trein, deze staat altijd op 20-25 graden! Vooral in de bovenste bedden was het altijd erg warm. Elk wagon heeft ook elektriciteitspunten om je telefoon op te laden, soms bij het tafeltje, soms in het gangpad in de tweede klasse.
In de tweede klasse heb je ook een douche in de wagon en in eerste klasse schijn je je eigen badkamer te hebben.
Het vrouwtje geeft bij binnenkomst ook beddengoed en een kleine handdoek. in de luxe trein van Murmansk naar Moskou was mijn bed opgemaakt en was er WiFi in de trein. Echt schoon waren de normale intercitytreinen niet, ik denk dat de officiële transmongolië/Siberië wat dat betreft beter zijn.
Welke voorbereiding is nodig voor zo'n lange treinreis?
Vooraf had ik gehoord dat er veel eten op de stations zou worden verkocht, maar vergeleken met mijn ervaringen in andere landen viel dit erg tegen.
Qua voorbereiding is het dan ook verstandig om ontbijt, lunch, avondeten en fruit mee te nemen. Denk daarbij aan havermout, theezakjes, noodles en couscous (heb ik alleen niet kunnen vinden in Russiche supermarkten), alles wat je met heetwater kan aanmaken.
Vergeet je eigen beker, bordje/bakje, zakmes en bestek dan ook niet! Snacks zoals koekjes en chips worden onderweg voldoende verkocht. Vanwege de hitte in de trein, is veel water drinken nodig.
De trein maakt om de paar uur een stop van een paar minuten. Alleen de diehard rokers gaan dan even snel de trein uit. Soms maakt hij een langere stop tussen 15 minuten en een uur en staan er een paar verdwaalde verkopers en een paar kiosken op het perron.
Je kan prima de trein uit en eten in het restaurant van het station. Of een take-away bestellen. Vaak hebben ze van die buffetrestaurants. Houdt wel het treinschema in de gaten, ze vertrekken stipt op tijd!
Onderweg ontmoette ik een Australisch meisje die helemaal fan was van de Russiche pizza’s en elke keer pizza’s meenam in de trein.
Ook is er in elke trein een restauratiewagon. De Russen vinden die doorgaans te duur en hier zit dan ook niemand. Het valt op zich mee qua prijzen. Ook niet gegarandeerd dat ze alles hebben, wat op de uitgebreide menukaart staat.
Wel is dit de einge plek in de trein waar je alcohol mag drinken (roken en alcohol is verder strikt verboden). Soms kan je eten bestellen meteen bij het kopen van je treinkaartje. Mijn ervaring daarmee is niet erg goed helaas. (soort vies vliegtuigvoedsel).
Verder is het handig om een handbagage tas in te pakken met het eten, schoon shirt, slippers en je tandenborstel. En alles wat je nodig hebt voor vermaak. Mijn grote backpack gooide ik boven in het rek en kwam ik dan niet meer bij.
Hoe kom je van het treinstation naar je ho(s)tel?
Voor vervoer in de stad, check dan route51 voor busschema’s of boek een yandex taxi (een soort Russische uber). Voor beide bestaat een app!
Mocht je een reis gaan plannen en heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de comments!